Menu

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa


Ilmastointikanava kannattaa pitää puhtaana


Sisäilman laatu pysyy hyvänä, kun ilmastointikanava puhdistetaan säännöllisesti. Hyvä sisäilman laatu on tärkeää asukkaiden terveyden ja asumisviihtyvyyden kannalta. Ilmastointikanava alipaineistetaan yleensä puhdistuksen ajaksi, venttiilit irrotetaan ja kanavat puhdistetaan kelavaijeri harjalla. Ilmanvaihtokanavan puhdistuksen suorittaa ilmanvaihtoalan ammattilainen.
Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin. Tämän kertaisen kirjoituksemme aiheena ovat ilmastointikanavat ja niiden puhtaus sekä ilmanvaihto. Molemmat ovat erittäin tärkeitä sekä asukkaiden että rakennuksen kannalta.

Ilmanvaihdon tehtävä

Sisäilmassa on monenlaisia epäpuhtauksia, joista osa tulee ulkoa ja osa aiheutuu asukkaiden normaaleista toimista. Ulkoa tuleviin epäpuhtauksiin lukeutuu muun muassa siitepöly, katupöly, pienhiukkaset ja saasteet. Rakennuksen sisällä yleisimmin epäpuhtauksia aiheuttaa muun muassa ruuanlaitto, huonepöly, kalusteista irtoavat päästöt ja lemmikit sekä pyykinpesusta, hengityksestä ja peseytymisestä aiheutuva kosteus. Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa huoneilmasta sekä epäpuhtauksia että kosteutta. Ilman tulisi vaihtua pientalossa vähintään kerran kahdessa tunnissa. Vanhemmissa taloissa on koneellisen ilmanvaihdon sijaan yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Vain toimiva, puhdas ja oikein säädetty ilmanvaihto pystyy poistamaan rakennuksen ilmasta epäpuhtaudet ja tuomaan tilalle tarvittavan määrän raitista ilmaa.

Toimiva ilmanvaihto ja ilmanvaihtokanavien puhdistus

Hallitussa ilmanvaihdossa tulo- ja poistoilman vaihto toimii. Tulo- ja poistoilmaventtiilit sijoitetaan eri huoneisiin niin, että tuloilmaventtiilit ovat olohuoneessa ja jokaisessa makuuhuoneessa ja poistoilmaventtiilit keittiössä ja kylpyhuoneessa. Ilmanvaihdon toimimiseksi ilmanvaihtokanava tulee myös tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti 5 – 10 vuoden välein. Likaiset ilmastointikanavat ovat terveysriski ja sen lisäksi myös paloturvallisuusriski. Yleisimmät syyt sisäilman ongelmiin ovat yleensä väärin mitoitettu ilmanvaihto, tuloilmanoton puuttuminen, suodattimien tukkeutuminen tai niiden puuttuminen, vääränlaiset ilmanvaihdon käyttöajat ja väärät tehot ja puutteelliset ilmareitit sekä ilmanvaihtokanavien likaisuus. Riittävä ilmanvaihto mitoitetaan sekä tiloja käyttävien henkilöiden lukumäärän mukaan sekä tilan koon mukaan. Rakennuksen tiiviys vaikuttaa myös ilmanvaihdon toimivuuteen ja mitä tiiviimpi rakennus, sitä hallitummin ilmanvaihto toimii suunnitelman mukaisesti. Toimivassa ilmanvaihtojärjestelmässä sekä tulo että poistoilmanoton tulee molempien toimia hallitusti. Riittämättömän ilmanvaihdon merkkejä ovat esimerkiksi terveys oireet, kuten nuha, yskä, silmien ärsytys, päänsärky ja väsymys. Myös tunkkainen tai maakellarin haju voivat olla merkkejä liiasta kosteudesta, kuten myös rakenteiden mahdolliset mikrobikasvustot. Jos sinulla on tarvetta uusia ilmanvaihtokanavasi otathan yhteyttä ammattilaiseen, kuten IV-Lipasti Oy.

 

minusta

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa

Kiinnostaako eri lämmiysratkaisut? Tulit oikeaan paikkaan, sillä täällä kerrotaan eri lämmitystavoista Suomessa, sekä vertaillaan myös niitä toisiinsa. Käydään läpi eri lämmitystapojen hyviä ja huonoja puolia, kustannuksia, asennusta ja käyttöä. Puntaroimme eri vaihtoehtoja monista eri näkökulmista. Myös eri rakennustyyppeihin perehdytään tarkemmin, sillä eri rakennukset voivat tarvita hyvin toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Mielenkiinnosta kurkataan myös naapurimaihin, että miten he hoitavat lämmitysasioitaan ja minkälaisia eroja niissä on Suomeen. Toinen mielenkiintoinen näkökulma tuodaan historian kautta, eli katsotaan minkälainen historia eri lämmitystapojen takana on ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien aikana. Mutta pääosin keskitytään tähän päivään ja käytännön neuvojen antamiseen. Toivottavasti saat paljon hyötyä lämmitystavan valintaan ja pystyt tekemään päätöksiä varmemmin mielin.

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Uudistalon LVI-työt ovat tärkeä osa asumisviihtyvyyttä
16 June 2022

LVI-järjestelmän asentaminen uudistaloon on mahdol

Ilmastointikanava kannattaa pitää puhtaana
4 March 2022

Sisäilman laatu pysyy hyvänä, kun ilmastointikanav

Maalämpö on energiatehokas tapa lämmittää talo
12 October 2021

Maalämpölämmitys on energiatehokas tapa lämmittää

Palkkaa ilmanvaihtokanavan suunnitteluun ammattilainen
12 November 2020

Ilmanvaihdolla on todella tärkeä tehtävä rakennuks

Maalämpö verrattuna muihin lämmitysmuotoihin
17 April 2020

Monet miettivät varsinkin uutta kotia rakentaessa

tag