Menu

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa


Ilmalämpöpumppu - ostajan muistilista

Hyväkuntoinen ja oikein asennettu ilmalämpöpumppu tuo selvää säästöä kodin lämmityskustannuksiin. Ilmalämpöpumppu voi tukea kodin jo olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää tai olla ainoana lämmitysjärjestelmänä. Kun mielessäsi on ilmalämpöpumpun osto, pohdi millainen laite soveltuu sinun kotisi lämmitysjärjestelmään parhaiten. Ilmalämpöpumppu kestää käytössä noin 10- 25 vuotta, joten laitetta hankkiessa on hyvä varmistaa mahdollisten huoltojen sekä varaosien saatavuus myös jatkossa. Hanki siis ilmalämpöpumppusi yritykseltä, joka tarjoaa asennuksen lisäksi myös korjauspalveluita.

Siihen on syynsä, miksi ilmalämpöpumppu tarvitsee ammattiasentajan

Ympäristönsuojelusyistä, ilmalämpöpumppujen asennuksia ei saa tehdä itse, vaan ne täytyy teettää siihen pätevyyden saaneella asennusliikkeellä. Tähän syynä ovat lämmitysjärjestelmissä sekä viilennysjärjestelmissä käytetyt F-kaasut, jotka ovat kasvihuonekaasuja. Kun ilmalämpöpumpun asentaa ja huoltaa ammattilainen, eivät kaasut vahingossa pääse karkaamaan ilmakehään. EU-säädösten mukaan, F-kaasuja sisältäviä laitteistoja ei saa huoltaa tai asentaa kuin sellaiset yritykset, joille on myönnetty kylmäalan pätevyysvaatimukset. Joten varmista, että valitsemallasi asennusliike täyttää nämä vaatimukset sekä sähkötyölupavaatimukset. Ilmalämpöpumpun sähköjen asennukseen liittyviä luvanvaraisia töitä ovat esimerkiksi sähkörasian asennus sekä sähköjohdottaminen sähkötaululle.

Ilmalämpöpumpun ostajan muistilista

Selvitä, mitä ilmalämpöpumpun hintaan sisältyy, sillä niin kuin edellä mainittu, tarvitset ammattilaisen apua laitteiston asennukseen. Selvitä siis, sisältyykö hintaan välttämättömät matkakulut, tarvikkeet sekä asennukset. Ota myös selvää, millaisen takuun ilmalämpöpumppu sisältää ja sisältyykö takuuseen myös asennustyöt. Joskus pidemmät takuut edellyttävät huoltosopimuksen tekemistä.

Laitteiston mukana toimitettavissa käyttöohjeissa kerrotaan ne käyttö- ja huoltotoimet, jotka käyttäjä saa itse tehdä. Tällaisia toimia on esimerkiksi suodattimien säännölliset puhdistukset sekä ulkoyksikköön kertyvien lehtien ja muun roskan poistaminen. Jos asut taloyhtiössä, tarvitset ilmalämpöpumpun asennukselle taloyhtiösi hallituksen luvan.

Muista nämä asiat, kun otat uuden ilmalämpöpumpun käyttöön

Huolto-ohjeiden noudattamisen lisäksi, on muutamia asioita, joita ilmalämpöpumpun käytössä tulee ottaa huomioon. Kuten että, älä tuuleta asuntoa samaan aikaan, kun viilennät tai lämmität sitä ilmalämpöpumpulla. Lämpiminä hellepäivinä ilmalämpöpumppu kannattaa säätää noin 23 celsius asteeseen ja tämän jälkeen pitää sitä jatkuvasti päällä. Ilmalämpöpumpun käyttäjän on yleensä hyvä seurata ulkolämpötiloja. Kovina pakkaspäivinä sopiva asetus voi olla noin jopa 25 astetta ja hieman lauhkeampana päivänä noin 20 astetta on koettu hyväksi. Pirkanmaan Kylmälaitehuolto Oy tarjoaa ilmalämpöpumput ja niiden asennukset.

minusta

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa

Kiinnostaako eri lämmiysratkaisut? Tulit oikeaan paikkaan, sillä täällä kerrotaan eri lämmitystavoista Suomessa, sekä vertaillaan myös niitä toisiinsa. Käydään läpi eri lämmitystapojen hyviä ja huonoja puolia, kustannuksia, asennusta ja käyttöä. Puntaroimme eri vaihtoehtoja monista eri näkökulmista. Myös eri rakennustyyppeihin perehdytään tarkemmin, sillä eri rakennukset voivat tarvita hyvin toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Mielenkiinnosta kurkataan myös naapurimaihin, että miten he hoitavat lämmitysasioitaan ja minkälaisia eroja niissä on Suomeen. Toinen mielenkiintoinen näkökulma tuodaan historian kautta, eli katsotaan minkälainen historia eri lämmitystapojen takana on ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien aikana. Mutta pääosin keskitytään tähän päivään ja käytännön neuvojen antamiseen. Toivottavasti saat paljon hyötyä lämmitystavan valintaan ja pystyt tekemään päätöksiä varmemmin mielin.

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Asennus ilmalämpöpumpulle ja ilmavesilämpöpumpulle on ammattilaisen työtä
24 April 2024

Ilmalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppu ovat molemm

Lämpöpumpun huolto: tärkeä osatekijä optimaalisen toiminnan varmistamiseksi
15 February 2024

Säännöllinen lämpöpumpun huolto on keskeinen osate

Muovihitsaus – tekniikka muoviosien yhteen liitämiseen
13 November 2023

Muovihitsauksen on tapa liittää muovikappaleita to

Kylmälaitteen huolto takaa kylmäketjun turvallisuuden
11 August 2023

Ruokailu ja ruuan valmistus ovat nykypäivänä erila

Ilmastointiventtiili on tärkeä osa puhtaan huoneilman ylläpitämisessä
19 May 2023

Hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeämpiä asioita on h

tag