Menu

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa


LVI huolto ja muut pientalon huolto- ja ylläpitotoimet, jotka kannattaa tehdä säännöllisesti

On tärkeää, että pientalon talotekniikka toimii hyvin ja energiatehokkaasti. Lämmityslaitteiden kunto ja niiden säädöt vaikuttavat paljon talon energian kulutukseen. Osa pientalon huolto- ja ylläpitotoimista on mahdollista ja kannattaa tehdä itse, mutta osa kannattaa teettää ammattilaisella, kuten esimerkiksi kattava LVI huolto. Lue blogista vinkkimme, minkälaisia huolto- ja ylläpitotoimenpiteitä voi ja kannattaa pientalossa tehdä itse säännöllisesti ja milloin kannattaa suorittaa kattavampi LVI huolto.

Sähkönkulutusta kannattaa pitää silmällä

Sähkönkulutusta kannattaa seurata ja verrata sitä edellisiin vuosiin ja kuukausiin. Jos kulutuksessa on suuria muutoksia, voi se johtua esimerkiksi siitä, että jonkin laitteen toiminnassa on häiriötä ja se kuluttaa sen vuoksi enemmän energiaa. Kylmälaitteista on hyvä tarkistaa niiden lämpötilat, niitä ei kannata pitää turhan kylmällä ja myös puhdistaa niiden taustat pölystä säännöllisesti. Samoin kannattaa myös seurata vedenkulutusta vuosi- ja kuukausitasolla.

Vedenkulutus on hyvä pitää kohtuullisena

Vedenkulutus kannattaa yrittää pitää kohtuullisena. Vuotavat vesikalusteet kuluttavat myös todella paljon vettä. Jos vesikalusteiden vaihtaminen on ajankohtaista, kannattaa harkita tilalle vettä säästäviä vesikalusteita. Energiaa säästävillä vesikalusteilla voi saada merkittävää säästöä vedenkulutukseen, niiden avulla on mahdollista pienentää vedenkulutusta jopa puolella, verrattuna vanhoihin kalusteisiin. Lämpimän käyttöveden lämpötila kannattaa tarkistaa ja laittaa oikealle tasolle ja pesukoneiden letkut on hyvä tarkistaa säännöllisesti mahdollisten kulumien varalta.

Lämmitystä ja ilmanvaihtoa kannattaa seurata ja säätää sopivalle tasolle

Lämmityskuluja kannattaa seurata säännöllisesti ja varmistaa, ettei termostaatteja ole säädetty liian lämpimälle. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on yleensä 20 °C, makuuhuoneissa 18 °C, sellaisissa huoneissa jotka eivät ole käytössä, riittää 12 °C lämpötila ja varastoissa ja autotallissa hyvä lämpötila on 5 - 12 °C. Lämmitysjärjestelmän toiminta on hyvä tarkistaa vuosittain, kuten myös patterien ja termostaattien toiminta. Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa myös vuosittain ja tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö täytyy myös pitää puhtaana jäästä ja lumesta. Ilmanvaihtoa kannattaa säätää tarvittaessa, pitää venttiilit puhtaana ja vaihtaa suodattimet säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä LVI huolto kannattaa myös tehdä säännöllisesti, huoltoväli riippuu talon ja laitteiden iästä. LVI huollot hoitaa esimerkiksi TNT-Putki Oy Ab.

minusta

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa

Kiinnostaako eri lämmiysratkaisut? Tulit oikeaan paikkaan, sillä täällä kerrotaan eri lämmitystavoista Suomessa, sekä vertaillaan myös niitä toisiinsa. Käydään läpi eri lämmitystapojen hyviä ja huonoja puolia, kustannuksia, asennusta ja käyttöä. Puntaroimme eri vaihtoehtoja monista eri näkökulmista. Myös eri rakennustyyppeihin perehdytään tarkemmin, sillä eri rakennukset voivat tarvita hyvin toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Mielenkiinnosta kurkataan myös naapurimaihin, että miten he hoitavat lämmitysasioitaan ja minkälaisia eroja niissä on Suomeen. Toinen mielenkiintoinen näkökulma tuodaan historian kautta, eli katsotaan minkälainen historia eri lämmitystapojen takana on ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien aikana. Mutta pääosin keskitytään tähän päivään ja käytännön neuvojen antamiseen. Toivottavasti saat paljon hyötyä lämmitystavan valintaan ja pystyt tekemään päätöksiä varmemmin mielin.

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

LVI-työt varmistavat kiinteistöjen toimivuuden
27 June 2024

LVI-työt, eli lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjeste

Asennus ilmalämpöpumpulle ja ilmavesilämpöpumpulle on ammattilaisen työtä
24 April 2024

Ilmalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppu ovat molemm

Lämpöpumpun huolto: tärkeä osatekijä optimaalisen toiminnan varmistamiseksi
15 February 2024

Säännöllinen lämpöpumpun huolto on keskeinen osate

Muovihitsaus – tekniikka muoviosien yhteen liitämiseen
13 November 2023

Muovihitsauksen on tapa liittää muovikappaleita to

Kylmälaitteen huolto takaa kylmäketjun turvallisuuden
11 August 2023

Ruokailu ja ruuan valmistus ovat nykypäivänä erila

tag