Menu

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa


Ilmastointiventtiili on tärkeä osa puhtaan huoneilman ylläpitämisessä

Hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeämpiä asioita on hyvä sisäilma, joka vaikuttaa merkittävästi jaksamiseen, vireystilaan ja asumisviihtyvyyteemme. Sisäilmanlaatu on asia, josta ei voi tinkiä ja hyvä ilmanvaihto vaikuttaa myös koko rakennuksen terveyteen ja kuntoon. Kun ilmanvaihtojärjestelmä toimii hyvin, ei rakennukseen pääse kertymään kosteutta, joka voi aiheuttaa homeongelmia ja vaurioittaa rakennuksen materiaaleja. Tällä kertaa blogissa on aiheena ilmastointijärjestelmä ja ilmastointiventtiili ja myös asiaa sisäilman laadukkuuden tärkeydestä ja ilmastointijärjestelmän suunnittelusta. Tervetuloa blogin äärelle ja toivottavasti tämänkertaisesta kirjoituksesta löytyy mielenkiintoista asiaa.

Ilmastoinnin tehtävät rakennuksessa

Jokaisessa rakennuksessa tulisi olla ilmastointijärjestelmä. Ilmanvaihdon avulla rakennuksesta poistetaan käytettyä, tunkkaista ja kosteaa ilmaa ja tuodaan sisälle raitista ja puhdasta ilmaa. Vietämme paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilman laadulla on suuri vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme. Ilmastoinnilla on myös suuri vaikutus rakennuksen kestävyyteen ja sen terveellisyyteen, sillä huono ilmanvaihto aiheuttaa suurta vahinkoa myös rakennukselle, aiheuttaen erilaisia kosteus- ja homevaurioita. Ilmastoinnin voi hoitaa eri tavoilla ja tekniikoilla. Vanhoissa rakennuksissa on yleensä käytetty painovoimaista ilmanvaihtoa ja lähes kaikissa uudemmissa rakennuksissa on taas nykyään koneellinen ilmanvaihto. Olipa rakennuksessa koneellinen tai painovoimainen ilmanvaihto, täytyy ilmastointiventtiili pitää aina puhtaana, että ilman laatu pysyy puhtaana.

Aiemmin luotettiin painovoimaiseen ilmanvaihtoon nykyään koneelliseen

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate on se, että ilma vaihtuu rakennuksen sisä- ja ulkoilman lämpötilaeron synnyttämästä hormivaikutuksesta. Hormivaikutus tarkoittaa sitä, että kylmä ilma laskeutuu alas ja lämmin nousee ylös ja tällöin rakennuksessa olevat poistoilmakanavat poistaisivat käytettyä ilmaa ja ilmastointiventtiili päästää sisään puhdasta ja raikasta ulkoilmaa. Painovoimaiseen ilmanvaihtoon vaikuttaa myös ilmanpaineen erot, rakennuksen korkeus sekä talossa käytettävät koneet ja laitteet, sekä se, onko rakennuksessa tulisijoja hormeineen. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa on tärkeää, että korvausilmaventtiileitä on riittävä määrä ja ilmanvaihdon säädöt ovat oikealla tasolla. Koneellinen ilmanvaihto takaa puhtaan ja terveellisen ilman joka säällä. Nykyään lähes kaikissa uusissa rakennuksissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, koska sen toimivuutta on helppo säädellä, riippumatta säästä ja ilmanpaineesta. Koneellisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihto on tehostettu koneellisesti ja siinä ilmaa poistetaan puhaltimella poistoilmaventtiilien kautta ja raitisilma tulee sisään korvausventtiileistä. IV-Lipasti Oy tarjoaa ilmastointikanavat ja muut ilamstointituotteet. 

minusta

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa

Kiinnostaako eri lämmiysratkaisut? Tulit oikeaan paikkaan, sillä täällä kerrotaan eri lämmitystavoista Suomessa, sekä vertaillaan myös niitä toisiinsa. Käydään läpi eri lämmitystapojen hyviä ja huonoja puolia, kustannuksia, asennusta ja käyttöä. Puntaroimme eri vaihtoehtoja monista eri näkökulmista. Myös eri rakennustyyppeihin perehdytään tarkemmin, sillä eri rakennukset voivat tarvita hyvin toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Mielenkiinnosta kurkataan myös naapurimaihin, että miten he hoitavat lämmitysasioitaan ja minkälaisia eroja niissä on Suomeen. Toinen mielenkiintoinen näkökulma tuodaan historian kautta, eli katsotaan minkälainen historia eri lämmitystapojen takana on ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien aikana. Mutta pääosin keskitytään tähän päivään ja käytännön neuvojen antamiseen. Toivottavasti saat paljon hyötyä lämmitystavan valintaan ja pystyt tekemään päätöksiä varmemmin mielin.

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Asennus ilmalämpöpumpulle ja ilmavesilämpöpumpulle on ammattilaisen työtä
24 April 2024

Ilmalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppu ovat molemm

Lämpöpumpun huolto: tärkeä osatekijä optimaalisen toiminnan varmistamiseksi
15 February 2024

Säännöllinen lämpöpumpun huolto on keskeinen osate

Muovihitsaus – tekniikka muoviosien yhteen liitämiseen
13 November 2023

Muovihitsauksen on tapa liittää muovikappaleita to

Kylmälaitteen huolto takaa kylmäketjun turvallisuuden
11 August 2023

Ruokailu ja ruuan valmistus ovat nykypäivänä erila

Ilmastointiventtiili on tärkeä osa puhtaan huoneilman ylläpitämisessä
19 May 2023

Hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeämpiä asioita on h

tag