Menu

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa


Kylmälaitteen huolto takaa kylmäketjun turvallisuuden

Ruokailu ja ruuan valmistus ovat nykypäivänä erilaisia prosesseja kuin vielä ennen kaupungistumista. Kaupungistuminen toi tullessaan tarpeen säilyttää ja valmistaa teollisesti ruokaa isommille joukoille samanaikaisesti. Tähän perustuvat esimerkiksi tehtaiden, työpaikkojen ja oppilaitosten kanttiinit ja kauppojen valmisruokien myynti. Miten ihmeessä iso määrä elintarvikkeita saadaan pysymään tuoreina, voidaan valmistaa nopeasti ja valmistuksen jälkeen saadaan jäähdytettyä nopeasti sekä voidaan säilyttää vielä senkin jälkeen? Tässä prosessissa ovat isossa roolissa erilaiset kylmälaitteet.

Elintarvikesäädökset

Lämpimään elintarvikkeeseen ilmestyy helposti bakteeri- tai homekasvustoa. Jotta tämä voidaan eliminoida, on elintarvike joko kuumennettava tai kylmennettävä tai joskus tehdään molemmat toimenpiteet. Mikäli elintarvike on kuumennettu, se tulee sääntöjen mukaan jäädyttää enintään neljän tunnin sisällä 6 asteeseen tai sitä kylmemmäksi. Nopea jäähdytys eliminoi bakteerien kasvun ja ruokamyrkytysten mahdollisuuden.

Elintarvikkeen jäähtymisnopeuteen vaikuttavat muun muassa sen koko, paino, vesipitoisuus, lämmönjohtavuus, jäähdytysastian materiaali ja jäähdytysmenetelmä. Jos on kyse elintarviketeollisuudesta ja isojen määrien jäähdytyksestä, teollisuuslaitokseen on ennen laitehankintoja tehtävä perusteellinen jäähdytyssuunnitelma. Lopputuloksen on oltava teknisesti hyvin korkealaatuinen, ja lämpötilan mittauspisteitä on sijoitettava useisiin eri paikkoihin. Isojen määrien jäähdyttäminen siten että elintarvike pysyy korkealaatuisena, vaatii ison kapasiteetin ja tehon. Eri kylmälaitteet on tarkoitettu eri tehtäviin, ja nämä tehtävät ovat kylmälaitevalmistajien ja laitehuoltajien ammattiosaamista. Siksi kylmälaitteen huolto on aina tärkeässä asemassa.

Kylmälaitteen hankinta ja huolto

Millainen kylmälaite tarvitaan mihinkäkin tehtävään? Jopa yksityiskodissa on mietittävä, millainen jääkaappi ja pakastin tarvitaan, sillä niissä on koko- ja tehoeroja. Tältä pohjalta on helppo ymmärtää, että kylmälaitteet teollisuuteen on suunniteltava huolella. Kakkuja myyvä kahvila tarvitsee tietynlaisia kylmälaitteita voidakseen toimia asianmukaisesti. Kakuissa käytetyt rasvat ja kermat pilaantuvat helposti liian lämpimässä. Näin ollen kahvilan pitäjä hankkii jäähdytettävän konditoriahyllykön kakuilleen. Lisäksi hänen on pidettävä kahviin lisättävät maidot, kermat ja kasvimaidot kylmäsäilytyksessä. Tämä on eri kylmälaite kuin kakkuvitriini.

Karkeasti luetellen erilaisia kylmälaitteita ovat kylmähyllyt, kylmäkaapit, kylmäaltaat, kylmätiskit, pystypakastimet, pakastealtaat, kombipakastimet, konditoriat, syväpakastimet, kylmävarastot, pakastevarastot, kylmähuoneet ja pakastehuoneet. Näiden lisäksi on mietittävä myös tuotantotilojen jäähdytys, sillä elintarvikkeiden valmistus ei myöskään saa tapahtua liian lämpimässä.

Teollisuuden kylmälaitteiden hankinnassa ovat avainasemassa huolellinen suunnittelu ja laitteiden ammattitaitoinen asennus. Kylmälaitteen huolto kannattaa jättää aina ammattilaiselle.

Kylmälaitteet teollisuuteen ja kylmälaitteiden huollon tarjoaa: Turun Kylmätekniikka Oy.

minusta

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa

Kiinnostaako eri lämmiysratkaisut? Tulit oikeaan paikkaan, sillä täällä kerrotaan eri lämmitystavoista Suomessa, sekä vertaillaan myös niitä toisiinsa. Käydään läpi eri lämmitystapojen hyviä ja huonoja puolia, kustannuksia, asennusta ja käyttöä. Puntaroimme eri vaihtoehtoja monista eri näkökulmista. Myös eri rakennustyyppeihin perehdytään tarkemmin, sillä eri rakennukset voivat tarvita hyvin toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Mielenkiinnosta kurkataan myös naapurimaihin, että miten he hoitavat lämmitysasioitaan ja minkälaisia eroja niissä on Suomeen. Toinen mielenkiintoinen näkökulma tuodaan historian kautta, eli katsotaan minkälainen historia eri lämmitystapojen takana on ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien aikana. Mutta pääosin keskitytään tähän päivään ja käytännön neuvojen antamiseen. Toivottavasti saat paljon hyötyä lämmitystavan valintaan ja pystyt tekemään päätöksiä varmemmin mielin.

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Asennus ilmalämpöpumpulle ja ilmavesilämpöpumpulle on ammattilaisen työtä
24 April 2024

Ilmalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppu ovat molemm

Lämpöpumpun huolto: tärkeä osatekijä optimaalisen toiminnan varmistamiseksi
15 February 2024

Säännöllinen lämpöpumpun huolto on keskeinen osate

Muovihitsaus – tekniikka muoviosien yhteen liitämiseen
13 November 2023

Muovihitsauksen on tapa liittää muovikappaleita to

Kylmälaitteen huolto takaa kylmäketjun turvallisuuden
11 August 2023

Ruokailu ja ruuan valmistus ovat nykypäivänä erila

Ilmastointiventtiili on tärkeä osa puhtaan huoneilman ylläpitämisessä
19 May 2023

Hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeämpiä asioita on h

tag