Menu

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa


Ilmastointikanava kannattaa pitää puhtaana


Sisäilman laatu pysyy hyvänä, kun ilmastointikanava puhdistetaan säännöllisesti. Hyvä sisäilman laatu on tärkeää asukkaiden terveyden ja asumisviihtyvyyden kannalta. Ilmastointikanava alipaineistetaan yleensä puhdistuksen ajaksi, venttiilit irrotetaan ja kanavat puhdistetaan kelavaijeri harjalla. Ilmanvaihtokanavan puhdistuksen suorittaa ilmanvaihtoalan ammattilainen.
Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin. Tämän kertaisen kirjoituksemme aiheena ovat ilmastointikanavat ja niiden puhtaus sekä ilmanvaihto. Molemmat ovat erittäin tärkeitä sekä asukkaiden että rakennuksen kannalta.

Ilmanvaihdon tehtävä

Sisäilmassa on monenlaisia epäpuhtauksia, joista osa tulee ulkoa ja osa aiheutuu asukkaiden normaaleista toimista. Ulkoa tuleviin epäpuhtauksiin lukeutuu muun muassa siitepöly, katupöly, pienhiukkaset ja saasteet. Rakennuksen sisällä yleisimmin epäpuhtauksia aiheuttaa muun muassa ruuanlaitto, huonepöly, kalusteista irtoavat päästöt ja lemmikit sekä pyykinpesusta, hengityksestä ja peseytymisestä aiheutuva kosteus. Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa huoneilmasta sekä epäpuhtauksia että kosteutta. Ilman tulisi vaihtua pientalossa vähintään kerran kahdessa tunnissa. Vanhemmissa taloissa on koneellisen ilmanvaihdon sijaan yleensä painovoimainen ilmanvaihto. Vain toimiva, puhdas ja oikein säädetty ilmanvaihto pystyy poistamaan rakennuksen ilmasta epäpuhtaudet ja tuomaan tilalle tarvittavan määrän raitista ilmaa.

Toimiva ilmanvaihto ja ilmanvaihtokanavien puhdistus

Hallitussa ilmanvaihdossa tulo- ja poistoilman vaihto toimii. Tulo- ja poistoilmaventtiilit sijoitetaan eri huoneisiin niin, että tuloilmaventtiilit ovat olohuoneessa ja jokaisessa makuuhuoneessa ja poistoilmaventtiilit keittiössä ja kylpyhuoneessa. Ilmanvaihdon toimimiseksi ilmanvaihtokanava tulee myös tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti 5 – 10 vuoden välein. Likaiset ilmastointikanavat ovat terveysriski ja sen lisäksi myös paloturvallisuusriski. Yleisimmät syyt sisäilman ongelmiin ovat yleensä väärin mitoitettu ilmanvaihto, tuloilmanoton puuttuminen, suodattimien tukkeutuminen tai niiden puuttuminen, vääränlaiset ilmanvaihdon käyttöajat ja väärät tehot ja puutteelliset ilmareitit sekä ilmanvaihtokanavien likaisuus. Riittävä ilmanvaihto mitoitetaan sekä tiloja käyttävien henkilöiden lukumäärän mukaan sekä tilan koon mukaan. Rakennuksen tiiviys vaikuttaa myös ilmanvaihdon toimivuuteen ja mitä tiiviimpi rakennus, sitä hallitummin ilmanvaihto toimii suunnitelman mukaisesti. Toimivassa ilmanvaihtojärjestelmässä sekä tulo että poistoilmanoton tulee molempien toimia hallitusti. Riittämättömän ilmanvaihdon merkkejä ovat esimerkiksi terveys oireet, kuten nuha, yskä, silmien ärsytys, päänsärky ja väsymys. Myös tunkkainen tai maakellarin haju voivat olla merkkejä liiasta kosteudesta, kuten myös rakenteiden mahdolliset mikrobikasvustot. Jos sinulla on tarvetta uusia ilmanvaihtokanavasi otathan yhteyttä ammattilaiseen, kuten IV-Lipasti Oy.

 

minusta

Lämmitystapojen vertailua ja valintaa

Kiinnostaako eri lämmiysratkaisut? Tulit oikeaan paikkaan, sillä täällä kerrotaan eri lämmitystavoista Suomessa, sekä vertaillaan myös niitä toisiinsa. Käydään läpi eri lämmitystapojen hyviä ja huonoja puolia, kustannuksia, asennusta ja käyttöä. Puntaroimme eri vaihtoehtoja monista eri näkökulmista. Myös eri rakennustyyppeihin perehdytään tarkemmin, sillä eri rakennukset voivat tarvita hyvin toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Mielenkiinnosta kurkataan myös naapurimaihin, että miten he hoitavat lämmitysasioitaan ja minkälaisia eroja niissä on Suomeen. Toinen mielenkiintoinen näkökulma tuodaan historian kautta, eli katsotaan minkälainen historia eri lämmitystapojen takana on ja kuinka ne ovat muuttuneet vuosien aikana. Mutta pääosin keskitytään tähän päivään ja käytännön neuvojen antamiseen. Toivottavasti saat paljon hyötyä lämmitystavan valintaan ja pystyt tekemään päätöksiä varmemmin mielin.

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Asennus ilmalämpöpumpulle ja ilmavesilämpöpumpulle on ammattilaisen työtä
24 April 2024

Ilmalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppu ovat molemm

Lämpöpumpun huolto: tärkeä osatekijä optimaalisen toiminnan varmistamiseksi
15 February 2024

Säännöllinen lämpöpumpun huolto on keskeinen osate

Muovihitsaus – tekniikka muoviosien yhteen liitämiseen
13 November 2023

Muovihitsauksen on tapa liittää muovikappaleita to

Kylmälaitteen huolto takaa kylmäketjun turvallisuuden
11 August 2023

Ruokailu ja ruuan valmistus ovat nykypäivänä erila

Ilmastointiventtiili on tärkeä osa puhtaan huoneilman ylläpitämisessä
19 May 2023

Hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeämpiä asioita on h

tag